panelarrow

1st Headqvarter

Högkvarteret för MC och Motorsport

Harley Davidson

År 1903 grundades det motorcykelmärke som idag är många motorcykelfantasters stora dröm att en gång få äga. Harley Davidson har blivit synonymt med exklusivitet på flera plan. Men så har det inte alltid varit. I början av 80-talet hade företaget mycket dålig ekonomi och det var inte alls lika populärt som det är idag. Knappt hälften av de anställda fick avskedas och trenden pekade rakt nedåt.

Men vändnigen kom i mitten av 80-talet.

Harley DavidsonEfter att varit nära konkurrs ändrades inriktningen på hur motorcyklarna skulle byggas och marknadsföras. Nu var det kvalité som sattes i fokus samtidigt som ledningen förändrades för att man skulle kunna skapa något nytt både uppifrån och nerifrån. Detta genomfördes samtidigt som intresset för motorcyklar eskalerade stort runt om i hela världen. Med större efterfrågan och högre kvalité var genomslaget ett faktum.

År 1986 tillverkade Harley Davidson 22.000 exemplar och bara 20 år senare var antalet 352 000. År från år ökade alltså produktionen samtidigt som man fortsatte att hålla fokus på hög kvalité, exklusivitet och design.

Det finns flera unika detaljer som kännetecknar detta märke. Saker som gör att man på långt håll både kan se och höra att det är en lyxig motorcykel som är på väg.

För det första är det ljudet. Avgassystemet är mycket ofta odämpat vilket gör att man hör på lång väg att det är en Harley på ingående. Detta ljud har varit så eftertraktat bland motorcyklister att det finns tillverkare som gjort sitt yttersta för att efterlikna det för att på så vis konkurrera med sina egna modeller.

För det andra är det ”V-twin”. Detta är en benämning som syftar på att motorerna har en kort vevaxel, cylindervinkel på 45 grader och bara en drivpinne. Detta medför att tändföljden blir ojämn vilket skapar det karakteristiska ljudet och känslan på motorcykeln.

För det tredje så är det dess status. Mycket få motorcykelmärken har den status som Harley Davidson lyckats få. En status som har gjort att många motorcykelklubbar uteslutande använder sig av märket. Det är varje motorcykeltillverkares dröm att nå denna status. Men få lyckas.

Comments are closed.