panelarrow

1st Headqvarter

Högkvarteret för MC och Motorsport

Att ta motorcykelkort

Att ta motorcykelkort är en dröm för många och det är inte alltför svårt att faktiskt ta sig i kragen och gå till körskolan och höra sig för om vad som behövs för att en gång för alla sluta drömma, ta kortet och ge sig iväg ut på vägarna.

Man kan redan som 16 åring ta A1, det är alltså kortet som krävs för att få köra lätt motorcykel. När du sedan fyllt 18 kan du ta A kort som har begränsad effekt, detta innebär att motorcykelns maxeffekt inte få överstiga 25 w. När du sedan haft detta kort i över två år så går det automatiskt över till ett A kort utan begränsningar, vilket du annars bör ha fyllt 21 för att få ta.

Du måste alltid börja med att ansöka om körkortstillstånd hos transportstyrelsen. Denna ska sedan innehålla en hälsodeklaration och en synundersökning som ska vara utförd av optiker. Detta kan du söka om via hemsidan eller via en speciell blankett. Du måste också ha en handledare som är godkänd av transportstyrelsen om du nu inte kör via körskolan vars handledare givetvis redan är godkända.

Du kan alltså både övningsköra privat eller via körskolan, det är billigare att göra det privat men man bör kanske ändå mixa det med körlektioner och teori på trafikskola då de kan ha många tips som samtidigt som de har koll på nya regler. Du måste också genomföra de riskutbildningar som krävs och vara godkänd på dem innan du kan gå vidare. Ta sedan reda på vad som behövs för att få skriva teoriprovet och slutligen köra upp innan drömmen blir verklighet.

Comments are closed.